蕭股升中
新手上路

從「myradio」的成功 到「香港人網」的失敗 - 改名篇

點解要改一個名?
當然是希望給別人一個好印象, 更希望別人記起自己的品牌. 希望消費者口渴, 想飲汽水時, 第一時間諗起「可樂」; 想網民 send email 時, 第一時間諗起「hotmail」, 想起「gmail」; 想在網上發短信用「ICQ」, 「MSN」, 「QQ」. 將自己品牌名逼進你欲念的同一條神經裡.

什麼是一個好名呢? 為什麼一流的牌子名可以走進生活中呢? 廣告學, 心理學都研究左好多. 先睇睇以下一些相信好多人都會認同的一流品牌名:

coke (可樂) - 兩個音節, 簡單.
youtube - 亦是音節短, 少, 清楚, 簡單.
MSN - 一個深生字都沒有, 相當易記.

好的例子實在太多, 但一般來說, 一流的品牌名都是音節少, 好讀, 清脆, 簡單, 易記, 無深字.

早前,「myradio」 及 「香港人網」 統一成「香港人網」, 於是要問一個問題: 「香港人網」是否比「myradio」好呢?

1)「myradio」- 音節短少, 簡單, 易明, 一睇就知係收音機電台, 亦說明左電台的 domain name, 十分易記, 又無深生字.

2)「香港人網」�「hkreporter」- 又怎樣呢?
(i) 好好讀咩? 如果係好好讀, 就唔會有「人網」的別號;
(ii) 易明咩? myradio 一眼就知係電台, 「人網」是什麼呢? 在放什麼屁呢?
(iii) myradio 係大半個 domain name, 「香港人網」或「人網」跟 「hkreporter」可以點相連呢? 「香港」同「HK」相對,但「人網」點同「reporter」相換呢?
(iv) 「reporter」比「radio」簡單咩? 對一個大學生可能無分別,對一個只有中五程度的網民呢?

上面只是一個分析,到底分析是否正確呢?
或者睇睇統計, 睇睇網民的習慣. 睇睇 myradio 各節目主持的稱呼 myradio 多, 或 hkreporter 多就知. 要記著 hkreporter 已用多年! 如果個名係響的話, 應該一早響左.

網上的媒體全都希望找一個一流的domain name, 我覺得 myradio 比 881903 好讀, 比 rthk 易明, 比 uonlive 好記. 好可惜的是 myradio 現在只用作 forwarding. 更荒謬的係「香港人網」的英文名是「HONG KONG PEOPLE REPORTER」. 一個又長又難記的垃圾名!

如果有一天, 可口可樂公司將「coke」改名成「嘩哈哈,爽歪歪」, 你估畢菲特會唔會將手上的股票即時全數賣出呢?

---------------------------------------------------------------------

Airticket
金牌會員

冇錯,myradio 呢個名絕對係一個好名。myradio真係易上口易明好多。
樓主提出既觀點值得有關單位參考。

合併可以理解。而家節目製作分myradio 同 hkreporter,分別係邊度呢?
係咪myradio一台叫myradio,二台叫hkreporter呢?
如果係,咁點解網上電台版面叫MyRadio - 香港人網呢?
點解唔可以用統一既名呢?

-------------------------------------------------

william.c
新手上路

也談「myradio」和「香港人網」

發發牙痕補充一下

還有人在討論Myrd+人網的組成。

2005年我初聽人民台,後轉上人網,人民台執笠,再聽Myrd(近來少聽了)。看著它組成及轉變,歴時三年。去年年底老簫擬改革舊人網,本人也參與討論及給予意見。今大勢粗成,對其經營路線自可研究,然對其主持討論區的方法有所保留。

而從技術面看,本欄的『從「myradio」的成功 到「香港人網」的失敗 - 改名篇』,談及成敗,卻多有可談論之處,這裡發發牙痕補充一下。

(1)
INSAFE System
關閉

57 個回復

正序瀏覽
admin 2008-6-11 10:17:32
回復 使用道具 舉報
admin 2008-6-11 10:09:48
回復 使用道具 舉報
admin 2008-6-11 09:43:38
回復 使用道具 舉報
admin 2008-6-11 09:37:05