請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

ckin馬友農/william.c 貼文Archive

From:
  • 謎網
  • 香討
  • 人網
  • 咬台
  • 人民台
  • 中時
用戶名
密碼 註冊
樓主: william.c

與網友辯論台灣議題 [複製鏈接]

漏了這一段。

Murray(48)

>>....... The principle is indeed simple: corruption is what leads to the downfall of a regime. And that includes Richard Nixon.<<

我想討論最後一句。一直我們討論的是贪污,Murray的corruption擴大到腐敗及腐化(腐敗是行動、腐化是狀况。一直我們討論的是贪污會毀减一個政權,Murray的regime卻縮小到某一屆政府,甚至總統本人。

老Dick是說謊,失信於人民,掩飾罪証,違犯憲法。當時的白宫無疑可入於corruption的一類(行政上腐敗,但不是疲頹無力)。但老Dick不是贪污,整個國家體系也並沒有贪污,並沒有全面腐敗及腐化。老Dick的白宫體系也不是美國regime。謹識。

由此,我不大同意「And that includes Richard Nixon」的申論。(我是水門事件迷)。

ifg
註冊用戶

space to self-indulge

Quote:
Originally posted by swana at 2006-3-2 01:37:
....

PRHK is a Hong Kong web-radio hosted 100% by HK people, who are not necessarily familiar with or interested in Taiwan issues.  W.C. is here to exploit our lack of understanding and indifference, to position himself above all others as a de facto ‘Taiwan expert’.

Newcomer may not know, people of this forum has learnt to ignore him, giving him space to self-indulge, letting him to continue his tirades, allowing him to hallucinate in a self-proclaimed image of an expert, which is neither justified nor earned.

Do not challenge him to a debate, for this person is not worthy of your time.
I also doubt whether his English comprehension skill is up to par!!.  

Swana 呢篇o野都要茶茶自典:-

<i>who are not necessarily familiar with or interested in Taiwan issues</i>
Freudian slip? ... but 班大嘴又 necessarily interested in 評論播!重好有見地丫

<i>exploit our lack of understanding and indifference</i>
<b> "our" </b>可能有些少語病

<i> hallucinate in a self-proclaimed image of an expert</i>
條友真真有 "proclaim" an  image 還是某某reader self-hallucinate ?

<i>challenge him to a debate</i>
his challenge is for a response, which I think he got it
whether it's gonnabea debate is doubtful, but looks like Franzkafka is trying to engage

老實說, william c. d posts 又真係長些少
小人都睇唔掂,唔知 up 乜
但 Swana 呢篇就精釆絕 ... 絕對OT對人不對事
讓我玩埋最后一句:
<i>I also doubt whether his English comprehension skill is up to 岸par!!.</i>

XDDDD

各位,假如我怕人地點睇我,我就不會上論壇贴文了,cyber space是個自由空間,我是個IT人,熟悉cyber文化。唉,同時,睇下乜人至得架。大佬,以上是匯文,有人睇唔得哂我無計,我唔會遷就人的,不計較有冇人睇的。

Btw,我無話過自己係 ‘Taiwan expert’,讚我又唔似,屈我又唔知想屈我乜,夠pop咪揾出一D我講錯嘅地方囉,又唔係,真無聊。

OK,以後不會回應任何不懷好意的叫蠶。

>>夠pop咪揾出一D我講錯嘅地方囉<<

白痴想challenge我,當然唔答啦,唔通佢痴跟佢痴咩?有隻網脚想用南方朔打我(不是指第一位贴友,係第二位)。南方朔又唔同,級數高好多。但不幸,累到南方朔成為我操刀之物(南方朔不會看此論壇的了),呢隻網脚無影無蹤。

anyway,有冇人睇我帖文唔通自己唔知咩?有人嬲到發文向我叫蠶,反映我贴文剌到一些不同意我內容的人,多謝捧場!對唔住!繼續刺。

franzkafka
中級用戶

Quote:
Originally posted by ifg at 2006-3-13 12:53 AM:
challenge him to a debate
his challenge is for a response, which I think he got it
whether it's gonnabea debate is doubtful, but looks like Franzkafka is trying to engage

唉, 大佬, 你咪擺我上台, 我老早已經舉白旗投降. 你想同佢玩, 你咪自己搞壇perestroika round II囉 -- 然後你兩個鬥吹, 一定惦丫!
我真係要同佢玩, 幾句搞掂, 如下:
一篇評南方朔, 一百字內應該搞掂, 可以吹一千字以上, 睇到你暈為止.... 好簡單之嘛, 一句, 政治人物嘅決定, 係評論裡面, 係唔應該被道德化. 講完.
咁問題黎勒... william.c有無自己跟呢個標準呢? 佢評陳水扁, 又係唔係做埋同一樣野?

swana
註冊用戶

#60  self-indulge at a later time...

ifg 大人駕到, 點可以唔俾面答下,
不過這兩天忙著收拾行李搭飛機,
等我返左香港坐定定先至同你繼續 self-indulge....

self-indulge, self-hallucinate, whatever that may be, at a later time.

ifg
註冊用戶

#63  舉白旗投降

Quote:
Originally posted by franzkafka at 2006-3-13 02:55:

唉, 大佬, 你咪擺我上台, 我老早已經舉白旗投降. 你想同佢玩, 你咪自己搞壇perestroika round II囉 -- 然後你兩個鬥吹, 一定惦丫!
...  

路過就多口o者
呢個池有 william.c 就多 d clickrate
否則 ......

反廿三谷果壇
舉白旗都睇唔到啦

鬥吹就留番比《龍門陣》d 主持

>>呢個池有 william.c 就多 d clickrate<<

ifg係咪講笑?咁叫多 d clickrate?在台灣網論壇,半日就有這個數( hot subject)。

ifg
註冊用戶

#65  咁叫多 d clickrate?

Quote:
Originally posted by william.c at 2006-3-13 19:16:
>>呢個池有 william.c 就多 d clickrate<<

ifg係咪講笑?咁叫多 d clickrate?在台灣網論壇,半日就有這個數( hot subject)。  

閣下d thread 唔睇內容唔回
都起碼要 click 6-7-8 o下先 surf 完
比起其它 d 口痕友係有d 長度
以岸伯口吻 ....夠哂多...再多幾個william.c要另開異號科林

台灣網 <-> 香港網
又點比? 呢面番鬼佬多 d
識講識聽都未必識寫中文架