請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

ckin馬友農/william.c 貼文Archive

From:
  • 謎網
  • 香討
  • 人網
  • 咬台
  • 人民台
  • 中時
用戶名
密碼 註冊
查看: 1134|回復: 4

評林老師事件--- [複製鏈接]

7月14日事件初探

7月14日林女用WTF駡差佬事件,我沒留意。至8月4日前,面對反對派排山倒海撑林言論---我一向不看建制派左派報章及言論(只看明報),倒長期跟進激進派網言網音---我是Buy反對派的評論的,尤其是黄郁人的「what the fuck=做乜燃嘢呀!」幾有趣!我也不解差佬點解咁蠢要縱容青關愛搞法輪功,不解撑共派點解第二周要吹雞鋤林?

在8月4日前,even我這種建制派,情緒上也是倒向林女這一邊的。(林老師受害者形像sell得好),但花生友觸角(即政治局外人)以及歴史歴練告訴我,林女與差佬衝突事件,應放在上述香港反共feaver下來解讀。

過了幾天(11/08)新一段「x你老母」youyube爆光,林女猙獰面目暴露,我更確定我的分析﹕是一場雙方敵我矛盾,你想我死,我想保存威信的戰爭。假如林女如郁達等想消滅共黨以至港共政權,咁梗係想做低D共狗差佬啦(起碼屌爆佢) ,wtf只是中間的出招,not the main point。

(4)

醬在「粗口的道德性」的研究中

極端舉例,假定某滅共份子想做低共狗差佬,你反共幫點會斤斤計較佢用真刀仔抑或用紙扎刀仔?反共幫何用斤斤計較林女講wtf或"x你老母"?這是政治取態戰,香港去到咁政治化地步,已無是非錯對可言。反共幫梗力撑林的,反過來說,撑共幫亦定必力鋤林的。

可笑者反共幫以致幾乎所有所謂評論(我看過的) ,都醬在「粗口的道德性」的研究中,偽善到暈,真係what the fuck!這明明是政治性core呀。雙方已殺紅了眼,仲大講語言缺德的程度?D評論已落後於形勢。(當然反共幫是惺惺作態---on粗口攻擊上---之後快速地將一個爛口女刁民塑造成一個「民主反共女神」),但差佬居然會一周後幫撑共派公開反擊林(04/08),這是我初時冇注意到的。

(5)

8月4日事件=差佬Vs. 反共幫?

8月4日反共幫及反對派空群而出,結果撑共派灰頭土臉,郁人事後揚揚自得﹕「九比一」!我吃驚於有退休警司站台,以及一大班落更差佬參加聚會!幾天後我看到林女用三個鐘頭搞D差佬+x你老母的youtube,才明白8月4日班差佬點解會咁興走出來。

郁人盲嘅(或者詐盲),大部份評論盲嘅。那一天事情已經變質,不是反共vs. 撑共對壘那麽簡單(沉默的大多數點會出嚟) ,而是差佬Vs. 反共幫。反共幫早前已FEEL到這一點,所以才吹大雞。反共幫是所謂民主(打倒共黨)之戰,差佬係維護威信(Authority)之戰---唔係以後做唔到嘢。d差佬識乜擁共反共吖,但阿爺又真係老板黎吖馬,咁落我地面,以後點做嘢呀?而激進派咁搞事(在差佬眼中) ,而上級似乎唔多體諒,迫狗入窮巷鳥。

問題係好多人唔知林女係7月14日用三個鐘頭搞差佬兼小警長老母,反共幫係順手推舟搞大去,仰或俾條爛口老師輾一鑊,待考。

(利申﹕我生活中從來不認識差佬)

(6)

8月4日事件是變相兵諫

由是,由此推演,8月4日事件的深一層次內涵甚至不是差佬Vs反共幫(遑論兩陣對壘了),而是警隊內部矛盾。8月4日差佬上街(據亞洲周刊報道,當日有超過落更及退休差佬現身),我認為是1976年差佬砸ICAC以來警隊最大的危機,是變相兵諫---咁俾人搞,上級都唔理,抗議!by 常理,差佬無論落更與否,都不可能上街示威的,什麽家長聯會可能俾差佬過咗橋。

虧一班評論大講什麽「臨屆六七暴動」,連林行止都咁講(他真的老了) ,《亞洲周刊》大字標題﹕「兩陣對壘背後」,是失焦!(8月4日事件是否臨屆六七暴動,以後有空再說) ,反共幫(所謂正義之士)只是一班冇組織的社會怨民﹔香港多的是口頭反共派,沒有行動反共派的,不足一哂,什麽愛字頭更不用提。我大胆地推測,84事件是梁振英的內部危機,是曾偉雄的危機!

詳情我唔知,具體表像是,曾偉雄失踪了,亦不見警隊高級人員出來說話,劉警司冇事。一周後(11/08),梁英在天水圍發鷹勁力撑警隊,話查林女(另O記已出動),是否為84事件補鑊,待考。虧反對派众口一詞話梁英撕裂社會,笑死人冇命賠。恨梁英孭鑊恨到出汁,但有阿爺照住,梁英冇得落台的。至於話梁英陰謀地讓警隊SA化,太睇得起佢了。

「兩陣對壘」?七百萬人你問下有幾多人會真正隊冧共產黨的?1967年係有個鬥委會的,現今兩個老豆則互鬥。阿爺是鬥委會的老祖宗,且接收了香港,你話鬥佢?係咪咁---現今香港的「家」冇咗個帽,班「豕」就亂走了,「家」上面的帽=管治權威,OK?----我這樣說不怕被人罵---假如班豕們肯學孫中山割辮,北上革命(維權都得),我收回此語。

(7)